Ο Κος Σοφοκλής Σταύρου, σε πρόσφατη επικοινωνία μας, στην ερώτησή μου αν θα σκεφτόταν να κάνει μια έκθεση στη Σάμο, μου απάντησε "γιατί όχι - αν υπάρχει κάποιος χώρος..."
Ο Νίκος ο Κυπραίος ΔΕΝ θα παρουσιάσει μάλλον φέτος τη δουλειά του στη Σάμο κι ας δουλεύει εδώ όλο σχεδόν το χρόνο....
Για τον Αριστοτέλη το Σολούνια ... δεν το συζητάμε...
Αυτές τις μέρες πάντως, έχει έκθεση στην ... Αθήνα ...
Η συλλογή Πέτρου Γρύλλου (την οποία δήλωσε ότι προτίθεται να δωρήσει στο Δήμο) μένει στα .... αζήτητα!!!!!!!
Την προηγούμενη φορά που "έθεσα" το ζήτημα της πινακοθήκης, δε σχολίασε κανείς....
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
26 σχόλια:
είναι κρίμα... τόσοι καλλιτέχνες Σαμιώτες θα μπορούσαν να εκθέσουν τα έργα τους και δεν υπάρχει ένας χώρος κατάλληλος ...
για την πινακοθήκη θα ήθελα να ακούσω γνώμες !!!
Πώς δεν υπάρχει πινακοθήκη στο Βαθύ, σας παρακαλώ, δεν διαβάσατε ποτέ Δ.Ψαθά; Υπάρχει μια τεράστια "πινακοθήκη των ηλιθίων"!
Όσοι τυχεροί βρεθείτε αυτές τις μέρες ... Αθήνα, στη γκαλερί ΑΡΓΩ εκθέτει ο Αριστοτέλης ο Σολούνιας...
Απολαύστε τον τουλάχιστον εσείς....
Στο Μουσείο Σαμιακού Οίνου δεν έχουν γίνει κάποιες εκθέσεις καλές;
Δεν πρόλαβα να γράψω για το Νίκο και διαβάζω στη Χαραυγή:
50 έργα εκθέτει ο Νίκος Κυπραίος στη γκαλερί Gloria της ... Λευκωσίας με γενικό τίτλο "Ροδινα Αινίγματα"
Οι Σαμιώτες δημιουργοί καλά πάνε...
Η Σάμος;
Είναι κατάλληλος ο χωρος ΚΑΠ>ΚΟΥΜ;
Στην έκθεση της Βούλας της Γαλανού που είχα πάει, ο φωτισμός ήταν ... σπιτικός....
Την έκθεση του Σεβαστάκη την είδα στο Μπενάκη στην Αθήνα, οπότε δεν ξέρω αν κάτι άλλαξε...
Αν πήγε κάποιος ας μας πει....
Kαι τη συλλογή Γρύλλου στο μουσείο της ΕΟΣΣ θα τη βάλουμε;
Μα ... είσαι μια τσουκνίδα....
ξέρεις ότι δεν είμαι ενάντιος στην ανάπτυξη πολιτιστικών υποδομών. Το ακβιβώς αντίθετο.
Αλλά επειδή τρώγονατς έρχεται η όρεξη αυτό που σημειώνω, ότι χωρίς να είναι οι καταλληλότερες εγκαταστάσεις μπορεί να γίνει αύριο μια αρχή!
Διάθεση και υποστήριξη χρειάζεται..
Πρόταση: Μετατροπή του Νεοκλασσικού Πρώην Λυκείου Θηλέων σε Πινακοθήκη. Του χρόνου θα μπορούσε να γίνει.
___Το ξέρω φίλε μου...
χεχεχε... Συγχύστηκες και έκανες λαθάκια....
___Για να σοβαρευτώ:
Ας βρεθούμε δέκα άνθρωποι να το κυνηγήσουμε.......
Αλλιώς ΤΙΠΟΤΑ δε γίνεται...
Το πρώην Θηλέων δεν χρησιμοποιείται;
Θυμίζω και την πρόταση για τη πρώην Νομαρχία.
ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΚΤΗΡΙΟ ΠΟΥ ΣΤΕΓΑΖΟΤΑΝ Η ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΔΕΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΑ Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥ ΓΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΔΙΟΤΙ ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑΤΟΣ ……………. ΕΙΧΕ ΠΡΟΤΑΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΟΝ ΓΡΥΛΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ ΤΟΥ ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑΤΟΣ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΕΓΑΣΕΙ ΤΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΤΟΥ
ΤΟΤΕ ΕΠΕΣΕ ΚΑΙ Η ΙΔΕΑ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΕΙ ΓΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΦΙΛΟΞΕΝΩΝΤΑΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑ ΣΑΜΙΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ
ΚΑΠΟΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΠΡΟΣΦΕΡΘΗΚΑΝ ΝΑ ΔΩΡΙΣΟΥΝ ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΜΙΑ ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΛΛΟΓΗ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΕΡΓΩΝ
Ο ΧΩΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΣ ΝΑ ΣΤΕΓΑΣΕΙ ΣΤΙΣ ΑΙΘΟΥΣΕΣ ΤΟΥ ΜΟΝΙΜΗ ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΝΑ ΦΙΛΟΞΕΝΗΣΕΙ ΤΥΧΟΝ ΕΠΟΧΙΑΚΗ ΕΚΘΕΣΗ
ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΚΑΠΟΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ
ΜΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΜΩΣ ΟΤΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΠΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ(ΜΕ ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΙΔΙΩΝ)ΚΑΙ ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΠΟ ΚΑΝΕΝΑΝ ΑΛΛΟΝ ΕΜΕΙΝΕ ΣΤΑΖΗΤΗΤΑ
Ο ΧΩΡΟΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΔΟΘΗΚΕ ΤΜΗΜΑΤΙΚΑ ΣΕ ΣΥΛΛΟΓΟ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΕΤΕ ΜΕ ΤΟ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ «ΑΓΑΠΗ» ΝΟΜΙΖΩ ΚΑΙ ΣΕ ΟΜΙΛΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ BRIDGE ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΑΜΙΑ ΑΜΕΣΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ
ΓΝΩΡΙΖΩ ΟΤΙ Ο ΧΩΡΟΣ ΔΟΘΗΚΕ ΝΑ ΣΤΕΓΑΣΕΙ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΟ ΧΡΟΝΟ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΒΓΕΙ ΚΑΠΟΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΣΚΕΥΗΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΟΛΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΓΙΑ ΑΛΛΟ ΣΚΟΠΟ
ΟΠΟΤΕ ΚΑΤΑΛΗΓΩ ΟΤΙ ΜΕ ΚΑΤΑΛΛΗΛΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΙΣΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΑΥΤΗ Η ΠΡΟΤΑΣΗ
ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΝΑ ΣΤΟΙΧΕΙΟΘΕΤΗΣΟΥΝ ΜΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΜΕΛΕΤΗ ΑΝΑΠΑΛΑΙΩΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΤΗΡΙΟΥ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΟΥ ΣΕ ΤΥΧΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΑ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΘΕΙ Η΄ΝΑ ΚΙΝΗΘΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ
ΦΙΛΙΑ ΤΑΡΑΣ
Νομίζω πολύ καλό κτίριο που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως πινακοθήκη/ αίθουσα τέχνης είναι το παλιό κτίριο της λέσχης αξιωματικών/ αστυνομίας.
Σαν κτίριο είναι ιδανικό για ατή τη χρήση: Καλή διαμόρφωση χώρων, ψηλοτάβανες αίθουσες, μεγάλα παράθυρα και σε κεντρικό σημείο της πόλης. Επίσης υπάρχουν χώροι για να πλαισιωθεί με επιπλέον παρεμφερή λειτουργίες (πολλές ήδη υπαρχουν) όπως στούντιο ζωγραφικής, φωτογραφίας, χορού, κιν. λέσχη, καφετέρια κλπ. Να δημιουργηθεί στη καρδιά της πόλης ένας πολιτιστικός πολυχώρος. Έχει αποδειχτεί ότι ο συνδυασμός αυτών των λειτουργιών έιναι ποιο επιτυχής - που μπορεί να δράσει ως ενεργός πυρήνας στην πόλη και όχι σαν άλλη μία στάση για τους τουρίστες το καλοκαίρι..όπως κατάντησε το Παλαιοντολογικό Μουσείο - Ιδρυμα Ζημάλη - στους Μυτιληνιούς. Για το οποίο να αναφέρω, μιας και τό έφερε ο λόγος, υπήρχαν στον αρχικό σχεδιασμό μελέτες και υποδομή για ερευνητικά εργαστήρια και μελλοντική προσθήκη συνεδριακού κέντρου, ανοιχτού υπαίθριου θεάτρου κ.α. Όλα αυτά όμως έμειναν στα χαρτιά..ως συνήθως.
Πιστεύω ότι αν υπάρχουμε δέκα άνθρωποι που ενδιαφερόμαστε να "σπρώξουμε" τα πράγματα, "κάτι" μπορούμε να κάνουμε...
Φυσικά, πρώτα θα πρέπει να καταλήξουμε στο "ΤΙ" διεκδικούμε...
Εδώ έχουμε γίνει σα το Συνασπισμό...
3 άνθρωποι, 4 γνώμες.... :)
(Μην παρεξηγηθεί κανείς-πλάκα κάνω!)
Έγραφα λοιπόν ότι πρώτα πρέπει να συμφωνήσουμε στο τί διεκδικούμε και μάλλον αυτό πρέπει να γίνει διά ζώσης.... (είναι λιγάκι δύσκολος ο διάλογος ΄στο blog...)
Θα συμφωνήσω πάντως με τον Τάρα.
1. Γιατί ο χώρος της παλιάς αστυνομίας μάλλον θα "φορτωθεί" πολύ, καθώς ήδη όλες οι υπάρχουσες ομάδες διεκδικούν μέρος του...
Άλλωστε μια πινακοθήκη έχει κάποιους ιδιαίτερους όρους λειτουργίας. Χρειάζεται φύλαξη, δεν μπορεί να έχει ... κλειδιά ο κάθε ένας και θα είναι κάπως περίεργο να επισκέπτεσαι πινακοθήκη και να ακούς .... τη "Γερακίνα" που θα παίζει δίπλα το Λύκειο Ελληνίδων...
2. Πολύ σωστά επισημαίνει ο ΤΑΡΑΣ, μπορεί να υπάρξει μια σύνδεση με το κληροδότημα Γερογιαννάκη που θα μπορούσε να εξασφαλίσει και πόρους για τη συντήρηση και λειτουργία της πινακοθήκης.
3. Είναι υπέροχο κτήριο, με κήπο που θα μπορούσαν το καλοκαίρι να γίνονται κάποιες εκδηλωσούλες, και στο κέντρο της πόλης.
Δε νομίζω δε ότι είναι ο μόνος χώρος που θα μπορούσε να στεγαστεί η "Αγάπη" ή το Μπριτζ...
Κτήρια υπάρχουν.... Αξιοποίησή τους;
(Το ΙΚΑ ετοιμάζεται απ΄ ό,τι ακούμε να μεταφέρει τις υπηρεσίες του...
Τί θα γίνει ο χώρος του; (του Δήμου) Ο τρίτος όροφος θα ήταν ΤΕΛΕΙΟΣ για το μπριτζ!! Με μεγάλη αίθουσα και γραφείο...)
4. Για το πρώην Θηλέων δεν μπορώ να πω τίποτα... Περιμένω κάποιος να μας πει αν όντως δεν χρησιμοποιείται...
Θα ήθελα πάντως να διατηρήσει εκπαιδευτική δραστηριότητα...
Αυτές οι σκόρπιες σκέψεις προς το παρόν και τα ξαναλέμε....
Δήλώστε αν θέλετε, αν κάποιοι έχετε τη διάθεση να βρεθούμε για το θέμα και να το κουβεντιάσουμε και από κοντα....
___Ευπαλίνε, νομίζω ότι υπάρχει σχετικός "σκοπός" στο καταστατικό της Κ.Ε.Κ.
Ίσως αυτό να απαντά στο "ζήτημα" του Τάρα για τη σύνταξη μελέτης και ένταξη σε πρόγραμμα... (Σε αυτό όμως είσαι πιο κατάλληλος να απαντήσεις....)
ΡΑΔΙΟ ΑΡΒΥΛΑ ΟΤΙ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΠΑΕΙ
ΣΤΟ ΚΑΤΩ ΟΡΟΦΟ ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ (ΠΡΟΙΝ ΝΟΜΑΡΧΙΑ)
ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ -ΔΕΝ ΞΕΡΩ
ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΤΙ ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΩ
ΤΑΡΑΣ
πολύ καλές όλες οι σκέψεις για το χώρο που θα μπορούσε να στεγάσει την πινακοθήκη... θα συμφωνήσω με τον Ευπαλίνο... Θα μου άρεσε η αξιοποίηση του χώρου της παλιάς αστυνομίας εκεί που είναι η Λέσχη Ερασιτεχνών... το κτίριο είναι σε κεντρικό σημείο και με κατάλληλης μετατροπές θα μπορούσε να γίνει ένα λειτουργικός πολιτιστικός πολυχώρος αφού μετακομίσουν και οι λαθρομετανάστες… δε με χαλάει καθόλου που δίπλα χρησιμοποιεί την αίθουσα το Λύκειο Ελληνίδων… και αυτοί προάγουν το πολιτισμό και τη παράδοση.
για
το κτηριο της παλιάς αστυνομίας
εχει εγκριθει μελετη χρησης σαν πολιτιστικός πολυχωρος
Όλες οι προτάσεις είναι καλές.
Εγώ θα μιλήσω για το πως κατέληξα στη δική μου.
Από ότι γνωρίζω ένα Δημοτικό χρησιμοποιεί τώρα αυτό το κτήριο, αλλά μαζί με το διπλανό σύγχρονο κτήριο είναι πολύ μεγάλος ο χώρος και ήδη κάποιες αίθουσες είναι κλειστές. Εννοείται ότι αν αλλάξει χρήση θα περιφραχθεί και θα διαχωριστεί από το διπλανό κτήριο και ένα μεγάλο κομμάτι του προαυλείου χώρου, πουα θα συνεχίσει ως σχολείο..
Θετικό 1. Είναι δίπλα στο Αρχαιολογικό Μουσείο, στο Δημαρχείο, στο Δημοτικό Κήπο, τον μοναδικό αρχιτεκτονικά Αγ. Σπυρίδωνα, στο πολιτιστικό πολύκεντρο που θα δημιουργηθεί στο καπνοκοπτήριο, άρα εντάσσεται μέσα σε ένα σύνολο, για τον επισκέπτη της πόλης.
Θετικό 2. Επειδή είχε ανακαινιστεί
σχετικά πρόσφατα, άρα δεν απαιτεί μεγάλο κονδύλι για το φτιάξιμο.
Συνεπώς πολύ γρήγορα θα μπορούσε να έχουμε πινακοθήκη.
Θετικό 3. Η εσωτερική του διαρρύθμιση ταιριάζει σε έναν μουσειακό χώρο.
Όλες οι απόψεις είναι καλές να εκφράζονται και σε όλες υπάρχουν θετικά και αρνητικά. Η συζήτηση εδώ και σε άλλους χώρους πιστεύω ότι προάγει το δημόσιο ενδιαφέρον . Για τι συνέχεια φυσικα χρειάζονται πράξεις οι οποίες πρέπει να βασιστούν σε προτάσεις και μελέτες που θα αναλύσουν τα προτερήματα και μειονεκτήματα κάθε λύσης και έτσι μπορεί να ληφθεί μια αντικειμενικά σωστή απόφαση.
Όλα αυτά ακούγονται προφανή, δυστυχώς όμως δεν έχουμε μάθει να λειτουργούμε οργανωμένα και σωστά και κάθε φορά καλούμαστε να πληρώνουμε το τίμημα βαριά.
Στο καταστατικό της Κοινωνίας Ενεργών Πολιτών Σάμου όντως υπάρχει σκοπός που αναφέρεται αποκλειστικά στην ίδρυση Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.
Η μελέτη που είχε παρουσιαστεί για το πρώην κτίριο αστυνομίας, την οποία δεν έχω δεί, έχω όμως σοβαρές αντιρρήσεις τις οποίες και εχω καταγράψει σε κείμενο που παρουσιάστηκε στο samosnet. Σε γενικές γραμμές και σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στο τύπο δε προκειται για πολιτιστικό κέντρο αλλά για συνεδριακό κέντρο με την συνήθισμένη "επικάλυψη" πολιτιστικών δραστηριοτήτων για να πουλήσει σαν ιδέα. Είναι λάθος να δημιουργηθεί στο ιστορικό κέντρο της πόλης ένα κτίριο που θα λειτουργεί εποχιακά, σε μικρά διαστήματα κατά τα οποία θα επιφέρει κυκλοφοριακή συμφορηση λόγω του ξαφνικού όγκου επισκεπτών και την έλλειψη χώρων στάθμευσης.
Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης με όλες τις επιπλεόν καλλιτεχνικές λειτουργίες που θα το πλαισιώνουν πρέπει να το ζητάμε σαν πολιτιστικό πνεύμονα που θα εκφράζει και θα εμπνέει καθημερινά εμάς τους σημερινούς Σαμιώτες, που ζούμε, εργαζόμαστε και δημιουργούμε στο τόπο μας σήμερα, και όχι μόνο σαν άλλο ένα τουριστικό προρορισμό.
ΕΓΩ ΤΗΝ ΕΧΩ ΔΕΙ ΤΗΝ ΜΕΛΕΤΗ
ΤΗΝ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΜΕΛΕΤΗΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
ΝΟΜΙΖΩ ΑΘΗΝΑΣ
ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ΑΝΑΠΑΛΑΙΩΝΕΙ ΠΙΣΤΑ
ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΔΙΑΡΥΘΜΙΖΕΙ
ΟΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΚΤΗΡΙΟ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟ
ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΗΝ ΚΡΙΝΩ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΑ ΜΕ ΓΝΩΜΟΝΑ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΚΗ ΤΟΥ ΧΡΗΣΗ
ΣΑ ΜΕΛΕΤΗ ΗΤΑΝ ΓΕΝΙΚΑ ΟΡΓΑΝΟΜΕΝΗ
ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ
ΑΦΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΓΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΕΛΠΙΖΩ ΣΥΝΤΟΜΑ ΘΑ ΒΓΕΙ ΚΑΙ Η ΔΗΜΟΠΡΑΤΙΣΗ ΤΟΥ ΓΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΘΕΤΙΚΟ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΤΩΡΙΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ!!!! ΚΑΙ ΧΡΗΣΗ!!!!!
ΙΣΩΣ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ ΓΙΑ ΑΝΑΘΕΩΡΙΣΕΙΣ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑ ΙΣΩΣ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΝΩΡΙΤΕΡΑ
ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΑΝ ΣΤΗΝ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ ΣΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΔΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΩΡΙΣΑΝ ΚΑΤΙ ΣΤΗ ΜΕΛΕΤΗ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΠΩΣ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΣΕΙ ΤΟ ΚΤΗΡΙΟ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ...ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΑ Η ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΣΥΜΠΛΕΓΜΑ ΚΗΠΟΥ- ΑΓ΄ΣΠΥΡ - ΜΟΥΣΕΙΟΥ Κ.Τ.Λ.........ΤΑΡΑΣ
Ευπαλίνε το κείμενό σου το έχεις αποθηκευμένο;
Μπορείς να μας το αναρτήσεις εδώ;
Ή μπορείς να μας πεις πού το βρίσκουμε στο Samosnet;
Είναι μεγάλο το κέιμενο για να αναρτηθεί εδώ..στο στέλνω με ε-μαιλ.
Ο Ταρας που το έχει δει ας μας πει τελικά αν από τα σχέδια που είδε προτείνεται συνεδριακό ή πολιτιστικό κέντρο. Διότι οι επιπτώσεις στο κτίριο, στο κοινωνικό σύνολο και σε όλη τη πόλη θα είναι διαφορετικές..
Φίλοι μου.
Συγχωρέστε με για το ... σεντόνι, αλλά μου το έστειλε ο Ευπαλίνος και νομίζω ότι αξίζει να το διαβάσετε και εσείς.
"Σκέψεις και σχόλια για την ιδέα δημιουργίας συνεδριακού κέντρου κέντρο της πόλης της Σάμου. Η ανακαίνιση παλαιών ιστορικών κτιρίων και η επανένταξη τους στο οικιστικό σύνολο με νέες χρήσεις και λειτουργίες, είναι μια πολύ καλή ιδέα που συνδυάζει τη ποιοτική αναβάθμιση της αρχιτεκτονικής μας κληρονομιάς με μια ευρύτερη πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη. Οι σχετικές περιγραφές και άρθρα στο τοπικό τύπο για τη δημιουργία «πολιτιστικού και συνεδριακού κέντρου με αίθουσα συνεδριάσεων / θέατρο χωρητικότητας 700 ατόμων» με ονομασία «Επικούρειο συνεδριακό – πολιτιστικό κέντρο Σάμου», δημιουργούν αρκετές απορίες και ερωτηματικά. Η αίθουσα εκδηλώσεων του δημαρχείου, που είναι ένα κτίριο ανάλογο σε μέγεθος με το μέγαρο του πρώην καπνοκοπτηρίου (πίσω από τον Άγιο Σπυρίδωνα), είναι χωρητικότητας περίπου 165 ατόμων. Μία σύγχρονη αίθουσα συνεδρίων χωρητικότητας 700 ατόμων (όπως παρουσιάστηκε στα τοπικά ΜΜΕ), θα πρέπει συγκριτικά να είναι τουλάχιστον 4 φορές μεγαλύτερη από αυτή του Δημοτικού Μεγάρου. Σε αυτό πρέπει να προστεθούν και τα ανάλογα μέσα πρόσβασης και πυρασφάλειας όπως πόρτες, διέξοδοι, διάδρομοι και σκάλες διαφυγής. Σε μια αίθουσα αυτού του μεγέθους θα πρέπει να εγκατασταθεί και ανάλογο σύστημα κλιματισμού που θα είναι αρκετά ογκώδης. (Η ανεπάρκεια του υπάρχοντος συστήματος στο Δημοτικό Μέγαρο έπειτα από παραμονή έστω και μισής ώρας σε γεμάτη αίθουσα είναι πασιφανής) Για να χωρέσει λοιπόν μια αίθουσα συνεδριάσεων 700 ατόμων στο υπάρχων κτίριο θα πρέπει να κατεδαφιστεί ουσιαστικά το μεγαλύτερο μέρος του φέροντος οργανισμού και γενικά του εσωτερικού του κτιρίου και να μείνει μόνο η πρόσοψη για αισθητικούς και ιστορικούς λόγους. Κάτι τέτοιο γίνεται γενικά μόνο σε κτίρια τα οποία έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές στο εσωτερικό λόγων πυρκαγιών και φυσικών καταστροφών καθώς είναι μία πανάκριβη και χρονοβόρα διαδικασία. Με άλλα λόγια αυτό που προτείνεται δηλαδή ακούγεται σα κάποιος να έχει ένα αυτοκίνητο ΦΙΑΤ τριακονταετίας και να θέλει να του βάλει μηχανή Πόρσε και κλιματισμό με όλες τις σύγχρονες ανέσεις! Ας μη ξεχνάμε και τους επιπλέον χώρους και υποδομές που θα χρειάζονται σε ένα τέτοιο συνεδριακό κέντρο για να λειτουργεί ομαλά όπως, πρόσβαση από άτομα με ειδικές ανάγκες, βεστιάρια, τουαλέτες, καφέ-μπαρ, αποθήκες, γραφεία, βοηθητικοί χώροι, γραφεία κλπ. Ακόμη ένα πολύ σημαντικό ερώτημα είναι πως θα διακομίζονται τόσοι σύνεδροι, επισκέπτες και εργαζόμενοι στο χώρο αυτό? Σε ένα μεγάλο συνέδριο / πολιτιστική συγκέντρωση πως θα καταφθάνουν και θα σταθμεύουν αυτοκίνητα και λεωφορεία? Έχει ληφθεί σοβαρά υπόψιν από τους μελετητές και τις υπεύθυνες τοπικές αρχές ότι η δημιουργία ενός συνεδριακού κέντρου τέτοιας κλίμακα εντός του ιστορικού κέντρου της πόλης της Σάμου δεν θα είναι απαραίτητα ομαλή και συνεχόμενη επί καθημερινής βάσεως? Θα υπάρχουν φυσικά μέρες που θα είναι άδειο και άλλες που θα κατακλύζεται από επισκέπτες και συνέδρους. Αυτό θα επιφέρει πρόσθετα προβλήματα στο επιβαρημένο από οχήματα κέντρο της μικρής μας πόλης. Ήδη
παίρνουμε μία γεύση του προβλήματος που δημιουργήθηκε στην περιοχή του νέου νομαρχιακού μεγάρου, το οποίο είναι ακόμη ημιτελές - δηλαδή στεγάζει μόνο το μισό προσωπικό. Είναι ανάγκη να επισημάνουμε ακόμη ότι άλλες είναι οι ανάγκες και οι χρήσεις ενός σύγχρονου συνεδριακού κέντρου και άλλες οι απαιτήσεις ενός πολιτιστικού κέντρου. Στη προκείμενη περίπτωση φαίνεται πως ή χρήση του όρου «πολιτιστικό κέντρο» γίνεται για να προσελκύσει το ενδιαφέρον των πολιτών και να «εμπλουτίσει» το σχέδιο που προωθείται δίνοντας έμφαση στον όρο «πολιτισμός». Μια, «πολιτικάντικη» πρακτική που συνηθίζεται γενικά σε τέτοιες περιπτώσεις. Ένα μεγάλο συνεδριακό κέντρο σαν αυτό που προωθείται δεν θα πρέπει να ιδρυθεί στο κέντρο της μικρής μας πόλης, η οποία αντιμετωπίζει πλέον έντονα χωροταξικά και συγκοινωνιακά προβλήματα. Συνεδριακά κέντρα εξυπηρετούνται καλύτερα εκτός πόλης, σε ξενοδοχειακές μονάδες που διαθέτουν τις απαραίτητες εγκαταστάσεις και ευκολία πρόσβασης. Η περιοχή Μαλαγαρίου, όπου υπάρχουν αρκετά οικόπεδα και παλιά, μεγάλα κτίρια που περιμένουν υπομονετικά το ενδιαφέρον μας, είναι επίσης μια καλή περιοχή για τη δημιουργία χώρων και κτιρίων μεγαλύτερης κλίμακας. Στη προκειμένη περίπτωση το υπάρχων κτίριο ενδείκνυται περισσότερο για χρήση πολιτιστικού κέντρου με μικρότερης κλίμακας χρήσεις, όπως περίπου χρησιμοποιείται εν μέρη και σήμερα, δηλαδή πολλαπλές, σωστά διαμορφωμένες αίθουσες τέχνης, προβολής, γραφεία συλλόγων καλλιτεχνικών και πολιτιστικών ομάδων. Επίσης στούντιο φωτογραφίας, γλυπτικής και ζωγραφικής και άλλων εικαστικών τεχνών όπου θα γίνονται μαθήματα στο κοινό και θα χρησιμοποιούνται γενικά σε καθημερινή βάση. Έτσι δίνεται η ευκαιρία σε νέους, δημιουργικούς ανθρώπους να προσφέρουν στο τόπο τους και να συμμετέχουν στην πολιτιστική ανάπτύξη του. Η προσέγγιση σε τέτοιου είδους οικιστικές παρεμβάσεις με ανθρώπινη κλίμακα και πολλαπλές χρήσεις είναι άλλωστε σύμφωνα με τις σύγχρονες αντιλήψεις πολεοδομικού και αρχιτεκτονικού σχεδιασμού. Στοχεύουν δηλαδή σε μια βιώσιμη ανάπτυξη, με σεβασμό στον άνθρωπο, στο περιβάλλον, στις γειτονιές της πόλης και την δημιουργία κτιρίων και χώρων με πολυπολιτισμικό χαρακτήρα. Η ανακαίνιση του υπάρχοντος κτίριου βασισμένη σε αυτή την αντίληψη είναι μία πρακτική, οικονομική και ευκολότερη παρέμβαση η οποία ανταποκρίνεται σε σοβαρές ελλείψεις και θα αναβαθμίσει τη περιοχή χωρίς να την επιβαρύνει με νέα προβλήματα. Η πόλη μας έχει μεγάλη ανάγκη ενός κέντρου τέχνης και πολιτισμού που θα αποτελέσει ένα δημιουργικό πυρήνα και σημείο προβολής της σημερινής κουλτούρας. Σήμερα στη πόλη της Σάμου, πρωτεύουσα του νομού μας, δεν υπάρχει ένας σωστός, αξιόλογος χώρος για εκθέσεις εικαστικών τεχνών! Ο τουρισμός μας δηλαδή η μεγαλύτερη πηγή πλούτου στο τόπο μας σήμερα βασίζεται στο πολιτισμό που άφησαν οι πρόγονοι μας πριν χιλιάδες χρόνια, εμείς σήμερα, τι θα αφήσουμε στις επόμενες γενιές?"
Να γράψω κάτι απλό μέχρι ... αφελές;;;
Βλέπω τα εξής ενδεχόμενα...
1. Η μελέτη είναι για πολιτιστικό πολυκέντρο οπότε μπορούμε να διεκδικήσουμε (εφ' όσον υπάρχει χώρος) την ένταξη της πινακοθήκης.
Συγχωρέστε με αλλά θα προσθέσω... Εφόσον συμφωνούμε ότι είναι ο καταλληλότερος χώρος...
(Έχω ακόμη προτίμηση στην πρώην Νομαρχία ρε παιδιά....)
2. Η μελέτη είναι για πολιτιστικό χώρο - συνεδριακό κέντρο, οπότε...
α. ή είναι τελειωμένη ιστορία και καταγράφουμε "για την ιστορία" κάποιες διαφωνίες, επιφυλάξεις ή ενστάσεις και ψάχνουμε για άλλο χώρο για την Πινακοθήκη....
β. ή είναι σε φάση που μπορούμε να προλάβουμε αν κάτι δεν έχει προγραμματιστεί σωστά και κινούμαστε ανάλογα με τη βοήθεια βέβαια κάποιων ανθρώπων που να ξέρουν το θέμα (κοινώς "τεχνοκράτες")
Μπορούμε να μάθουμε πού ακριβώς βρισκόμαστε;
ΤΑΡΑΣ;;;;;
Μη "διαφωνούμε" και ... τσάμπα δηλαδή....
Πινακοθήκη στην Σάμο?? Σαν σύντομο ανέκδοτο μου φαίνεται!!! Θα θεωρούσα τον τόπο με ενα επιπλέον συν αν διέθετε χώρο εκθέσεων και φυσικά θα βοηθούσα γι αυτό αλλά γιατί όταν το σκέφτομαι με κυριεύει απαισιοδοξία? Πως θα μπορούσαμε να κερδίσουμε εναν τέτοιο χώρο? Με το να βρεθούμε 10 ανθρωποι? Θα δέχονταν οι του δημοτικού συμβουλίου και οι της νομαρχίας να υιοθετήσουν τέτοιον στόχο,χωρίς αναγκαστικά να προσβλέπουν στην "μαρμάρινη ταμπέλα" των εγκαινίων? Σ' αυτόν τον τόπο δεν έγινε το εγκλημα της πλατείας ? Το γελοίο άγαλμα του Σοφούλη? Η καταστροφή πολιτιστικών στοιχείων του τόπου μας που τόσες φορές συζητήθηκαν ? Αλλαξε τίποτε για να ελπίζουμε ότι δεν θα εισπράξουμε νέα απογοήτευση?Τέλος πάντων είμαστε και καταδικασμένοι να ελπίζουμε πάντα. Μακάρι να γινόνταν κάτι τέτοιο. Οσο για κτίρια ... θα μπορούσε και η καθολική εκκλησία να γίνει κάτι αν οι άλλοι χώροι ειναι ανεπαρκείς.Εχω δεκαετίες να πάω εκεί αλλά ισως να κάνει σαν χώρος.
Αλλά σας το λέω πάλι για φάπα πάμε!!!
Κορτο51, με το να εκπέμπουμε απαισιοδοξία και να προοιωνίζουμε την αποτυχία σίγουρα τίποτα δεν καταφέρνουμε.
Εγώ πάλι ... κρατάω το "είμαστε καταδικασμένοι να ελπίζουμε" και προσβλέπω στη συμμετοχή σου korto!
___Τελικά δεν είναι ράδιο-αρβύλα...
Ο χώρος παραχωρείται για 1 χρόνο στην εταιρία που έχει αναλάβει τη σύνταξη του κτηματολογίου...
___Υπάρχει "κάπου" σε ... σκέψη το θέμα της πινακοθήκης στο Δημοτ. Συμβ. Μάλλον όμως χρειάζονται κάποιοι να το ... "σπρώξουν"
___Εκτός ... διαδικτύου, φίλος μού εκμυστηρεύτηκε τους φόβους του για τα πορτρέτα των ηγεμόνων τα οποία μάλλον ... κακοπερνάνε από την υγρασία...
___ΤΑΡΑΣ περιμένουμε βοήθεια για τη μελέτη του "Επικούρειου"
Δημοσίευση σχολίου