Δευτέρα 2 Ιουνίου 2008

Τοπικα συμβουλια Νεων

Έλαβα το e-mail που ακολουθεί...
Το δημοσιεύω αυτούσιο, παραλείποντας το όνομα του γλυκύτατου κοριτσιού που μου το έστειλε, μη γνωρίζοντας αν θα το ήθελε....

"Γεια σας.
Μιλάω στον πληθυντικό,καθώς με μία γρήγορη ματιά που έριξα στο blog σας δεν κατάλαβα την ηλικία ή το όνομά σας. Ακόμη παρατήρησα ότι η τελευταία ανάρτηση κάποιου θέματος ήταν το Νοέμβριο του 2007 και λυπήθηκα πολύ γι'αυτό.
Ονομάζομαι ..... και είμαι μαθήτρια στην τελευταία τάξη του Λυκείου από τη νέα σχολική χρονιά που θα ξεκινήσει.
Δεν ξέρω αν γνωρίζετε τον νέο θεσμό των Τοπικών Συμβούλιων νέων. Ψηφίστηκαν πενταμελή συμβούλια σε όλους τους Δήμους του νησιού μας που αποτελούνται από άτομα ηλικίας 15-28 ετών. Εκτός από το πενταμελές,φυσικά υπάρχει και η Συνέλευση,της οποίας τα μέλη μπορούν να εκφράζουν απόψεις και θέματα που τους απασχολούν. Εγώ ανήκω στο πενταμελές του Δήμου Βαθέος (το οποίο εκλέχτηκε πριν από ένα μήνα). Λόγω των σχολικών εξετάσεων αυτή την περίοδο που απασχολούν κάποιους από μας,θα καθυστερήσει η δεύτερη συνάντησή μας. Εντωμεταξύ όλοι ψάχνουμε λύσεις και τρόπους να ομορφύνουμε το νησί μας. Σε μια προσπάθειά μου λοιπόν,βρήκα και το blog σας,το οποίο μου έκανε εντύπωση,γι'αυτό και σας γράφω. Δεν περίμενα πως θα υπάρχει blog αφιερωμένο στη Σάμο,ίσως γιατί κατά βάθος είμαι από αυτούς τους απαισιόδοξους που ξέρουν ότι ελπίζουν μάταια,περιμένοντας κάτι να αλλάξει.Ίσως ακόμη είναι μια άσχημη περίοδος για μένα να ασχοληθώ ενεργά σε αυτό το ζήτημα(λόγω εξετάσεων και μαθημάτων), όμως την καλοκαιρινή περίοδο ελπίζω πως και με τα άλλα παιδιά θα καταφέρουμε κάτι. Δυστυχώς η προέλευση μελών ήταν μηδαμινή. Αυτό δείχνει άραγε την αδιαφορία των νέων για τα προβλήματα του τόπου τους; Ελπίζω όχι. Ελπίζω ότι δεν έγινε σωστή ενημέρωση για αυτό το προνόμιο που μας δίνεται,να βελτιώσουμε την εικόνα του νησιού μας.
Σας ενημερώνω λοιπόν,ελπίζοντας να κεντρίσω το ενδιαφέρον σας.
Μάλλον και η ίδια δεν ξέρω γιατί σας απασχολώ τόση ώρα με τη φλυαρία μου.Απλώς,αν έχετε και εσείς κάποιες ιδέες,κάποια προβλήματα με πιθανές λύσεις που θα μπορούσαμε να προτείναμε,θα ήταν μεγάλη βοήθεια. Ακόμη,αν μπορείτε να ενημερώσετε και άλλους Σαμιώτες για το θεσμό αυτό,τον οποίο μακάρι να εκμεταλλευτούμε,πριν ξεχαστεί.(καθώς όπως είπα,λίγοι ενδιαφέρθηκαν ακόμη)Σας ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας! Όταν βρω περισσότερο χρόνο,θα διαβάσω και τα παλιότερα άρθρα του blog σας."

9 σχόλια:

Γιωργος ΣΑΚΕΛΛΙΩΝ είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Γιωργος ΣΑΚΕΛΛΙΩΝ είπε...

Την περίοδο 2000-2004 ήμουν Γενικός Γραμματέας Νέας Γενιάς. Είχα προβληματιστεί ιδιαίτερα για το πως θα μπορούσαμε να στρέψουμε του νέους σε συμμετοχή, σε αυτό που παραδοσιακά αποκαλούσαμε "ενασχόληση με τα κοινά".
Σε μια ιδέα του προκατόχου μου επένδυσα, και ενίσχυσα τη δημιουργία των Δημοτικών Συμβουλίων Νέων. Αυτά, σε συνεργασία με τα τοπικά Δημοτικά Συμβούλια συζητούσαν και αναλάμβαναν δράσεις για τους νέους της περιοχής τους. Μάλιστα, όπου λειτουργούσε Κέντρο Πληροφόρησης Νέων, ο σώρος αυτός ουσιαστικά μετατρέποταν στο στέκι του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας.
Ένα από τα κύρια αιτήματα των Δημοτικών Συμβουλίων Νεολαίας ήταν η θεσμική τους κατοχύρωση στο Νέο Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων. Καθώς και η ενιαία για όλη τη χώρα διαδικασία εκλογής τους. Και στα δυο θέματα είχα επιφυλάξεις. Πρώτον γιατί η κατοχύρωση και θεσμοθέτηση της νεανικής συμμετοχής, έκφρασης και δημιουργίας ακούγεται μάλλον "σοβιετική" και το πιθανότερο είναι να προσέδιδε στο εγχείρημα όλες τις παθογένειες του αντιπροσωπευτικού συστήματος και κανένα από τα θετικά του. Και το δεύτερο, γιατί πίστευα ότι η εκλογή θα πρέπει να έρθει ως κατάκτηση και ανάγκη του ίδιου του χώρου κι όχι δι' επιβολής. Μέχρι εκείνη τη στιγμή τα περισσότερα Δημοτικά Συμβούλια Νεολαίας, είχαν μια αντιπροσωπευτική λογική συγκρότησης, με συμμετοχή Προεδρείων 15μελών Συμβουλίων, εκπροσώπων Πολιτικών Οργανώσεων, Εθελοντικών Κινήσεων, Προσκόπων, Εθνικοτοπικών Συλλόγων κα. Το ενδιαφέρον είναι πως σε κάθε περιοχή υπήρχε κι άλλος τρόπος συγκρότησης, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες του κάθε Δήμου.
Η μόνη παραχώρηση που είχα κάνει στο υπότιθέμενο αίτημα για "θεσμοθέτηση" ήταν η αναφορά τους στην πρόταση Νόμου για το νέο Δημοτικό Κώδικα, ώστε να μπορούν να χρηματοδοτηθούν ως ειδικά νομικά μορφώματα.
Η επόμενη Γενική Γραμματέας έκρινε σκόπιο να συγκροτήσει τα Τοπικά Συμβούλια Νέων δια Νόμου και ουσιαστικά να επιβάλλει την εκλογή τους σε κάθε Δήμο της χώρας.
Εξετάζοντάς το μακροσκοπικά, έχει θετικά σημεία αν σκεφτεί κανείς ότι νέοι σε όλη τη χώρα κινητοποιούνται (έστω και σε μικρό βαθμό) και εκλέγουν τοπικές αντιπροσωπευτικές "διοικήσεις". Ένα από τα αρνητικά αυτής της διαδικασίας όμως είνα η κομματικοποίηση και ένα δεύτερο η απώλεια του αυθορμητισμού και της εθελοντικής βάσης.
Δεν με ξενίζει λοιπόν η μικρή συμμετοχή των Νέων στο νησί σας. Το ερώτημα όμως, όπως σωστά το θέτει η νεαρή Τοπική Σύμβουλος που αλληλογραφεί μαζί σας, είναι τι μπορούν να κάνουν. Γιατί, ακριβώς, χωρίς να υπάρχει το αίτημα για συμμετοχή ώριμο στην τοπική κοινωνία, δημιουργήθηκε ένας ρόλος και καλούνται κάποιοι να τον παίξουν, χωρίς σενάριο και χωρίς κοινό.
Θα είναι κρίμα όμως να μην τον πάιξουν αυτό το ρόλο. Μερικές σκέψεις (αν και τετριμένες) έιναι η ενασχόληση με θέματα οικολογίας, πολιτισμού ή εθελοντικής κοινωνικής δράσης. Και η ενασχόληση δεν σημαίνει κατ' ανάγκη ακτιβισμό: να πάρουμε δέκα σακκούλες και να κάνουμε ότι καθαρίσαμε μια παραλία. Σημαίνει πιο ολοκληρωμένη και πιο σταθερή δουλειά. Δηλαδή, σε συνερεγασία και μερική χρηματοδότηση από το Δήμο ή τη Νομαρχία να αναληφθούν συγκεκριμένες δράσεις, όπως η σήμανση μιας παραλίας, η τοποθέτηση κάδων και πινακίδων, η δημιουργία ενός λευκώματος για την ιστορία των νέων στη Σάμο, η δημιουργία ενός Γραφείου εργασίας και συμβουλευτικής για την απασχόληση των νέων.
Το νησί σας, παρά τα γνωστά ιστορικά ζητήματα της "κόντρας" μεταξύ Βαθέος και Καρλοβασίου (είναι προφανές ότι αστειεύομαι), θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από τους νέους και να αναζητηθεί η διαδημοτική νεολαιίστικη συνεργασία.
Αυτό που θα πρέπει να έχουν επίσης τα παιδιά στο μυαλό τους είναι πως το καλοκαίρι δεν είναι εποχή σε τουριστικές περιοχές για δράσεις και ενέργειες, ειδικα΄ αν δεν έχουν προετοιμαστεί σωστά από την άνοιξη. Το καλύτερο θα ήταν να σχεδιάσουν σε μια δυο συναντήσεις τους δράσεις για το χειμώνα, να κάνουν κάποιες επαφές με τους τοπικούς φορείς αναζητώντας υποστήριξη και χρηματοδότηση και να αρχίσουν την προς τα έξω δουλειά από το Σεπτέμβριο - Οκτώβριο.
Δεν ξέρω αν βοήθησα, αλλά, έχοντας επισκεφτεί αρκετές φορές τη Σάμο νοιώθω μια σχέση ευθύνης με το νησί. Κυρίως γιατί, παρά τις διαθέσεις μου, δεν κατάφερα να πετύχω τη δημιουργία κάποιας υποδομής από την τοπική αυτοδιοίκηση για λογαριασμό των Νέων. Σε κάθε περίπτωση είμαι διαθέσιμος να συνεχίσω την κουνέντα και πιο εξειδικευμένα αν ζητηθεί. Συγγνώμη για το χώρο και το χρόνο

Giorgos Varvakis είπε...

Φίλε "επανήλθες"! 6 μήνες είναι μεγάλο διάλειμμα... Καλή "επανεκκίνηση" !!

Side21 είπε...

Well come back ...
ΚΑΙ να μη χαθούμε ε !!!
Όσο για τα Συμβούλια Νέων ...
έτσι όπως έγιναν στο πόδι
με τις προθεσμίες εγγραφής στα μητρώα, χωρίς ουσιαστικό πρόγραμμα και αρμοδιότητες ... πιό πολύ θυμίζουν ασκήσεις ετοιμότητας για τις κομματικές νεολαίες των δυό μεγάλων κομμάτων και γνώμη μου είναι πως προορίζονται για μια ακόμη αποτυχία στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ...
Εύχομαι να βγώ ψεύτης ...

DINOS TZORTZOGLOU είπε...

____Σας χαιρετω φίλοι...
Δε μπόρεσα να αντισταθώ να αναρτήσω το μηνυμα της φιλης μας...
Έτσι κι αλλιώς σας παρακολουθώ στα δικά σας ... λημέρια...
____Γιώργο ευχαριστούμε για το ιστορικό και τη βοήθειά σου.
____Δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω και με το Γιώργο και με τον Side και να γραψω κι εγώ με τη σειρά μου πως αν πρόκειται για ένα φυτώριο κομματικών στελεχών δεν μας πολυ-αφορά το ζήτημα....
Μήπως όμως μεταφέρουμε εμείς την παθογένεια της ... ενήλικης πολιτικής και κοινωνικής ζωής στα νέα παιδιά;
Στο γράμμα της φίλης μας διέκρινα ειλικρινή αγωνία και διάθεση για δράση.
Αν είναι κι αυτός ένας τρόπος για να ... δραστηριοποιηθούν κάποια παιδιά, μάλλον την αγάπη και την υποστήριξή μας χρειάζεται και όχι τις επιφυλάξεις μας....
Τώρα που μπορούμε να βοηθήσουμε δεν ξέρω....
Μήπως είναι καλύτερα να αφήσουμε τα παιδιά .... ήσυχα????

Ανώνυμος είπε...

Συνεχίστε να γράφετε. Ζω στην Σάμο & ψάχνω για Σαμιώτικες σελίδες στο Ιντερνετ. Και μόνο που ευαισθητοποιείτε & ενεργοποιείτε κάποιους , νομίζω φτάνει. Έστω και λίγους . Τα θεματά σας είναι ενδιαφέροντα & ευαίσθητα . Θα χαρώ να διαβάζω την σελίδα σας συχνότερα.

angelina είπε...

welcome back!!!!!!!! Το ήξερα οτι δεν θα άντεχες πολυ ακόμη. χεχε. welcome.

samiotis είπε...

wraia kinisi

DINOS TZORTZOGLOU είπε...

samiotis
σε ... καωσορίζω στο ... "νεκρό" πια μπλογκάκι μου...
Σε περιμένω και στο πιο ... γκρινιάρικο καινούργιο...
Έχεις κάποιο δικό σου? Άφησέ μας ... ίχνος....