Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2007

H "ΦΡΑΓΚΟΚΛΗΣΣΑ"

Το παρακάτω γράφτηκε και εστάλη σε τοπική εφημερίδα στις 08 Μαι 2001. Ποτέ δε δημοσιεύτηκε, προφανώς λόγω έλλειψης χώρου, ή και γιατί δε θεωρήθηκε άξιο δημοσίευσης...
Από τότε, τίποτα δεν άλλαξε, εκτός από το ότι .... έκλεισε το ... Club που λειτουργούσε στο ισόγειο και άνοιξε .... κινέζικο(!!!)

“......
Η παρουσία της Καθολικλής Αποστολής στη Σάμο, συνδέθηκε με μια εξαιρετικά λαμπρή περίοδο της πόλης μας, όπως και με στιγμές τραγικές και οδυνηρές.
Από το 1900 τουλάχιστο και μετά, γράφησαν όμορφες και συγκινητικές σελίδες αδελφικής φιλίας μεταξύ των δύο χριστιανικών κοινοτήτων, που τιμούν και τους “φιλοξενούμενους” καθολικούς ιερείς, αλλά και τους ορθόδοξους κατοίκους του ακριτικού μας νησιού.
Χρόνια τώρα παρακολουθούμε την πλήρη εγκατάλειψη του διατηρητέου (?) κτιρίου της “Φραγκόκλησσας”, η κατάσταση του οποίου όχι μόνο δε μας τιμά, όχι μόνο δείχνει περιφρόνηση προς την Ιστορία μας, όχι μόνο είναι χυδαία προσβολή προς τους καθολικούς στο δόγμα επισκέπτες μας, αλλά και εμπνέει πλέον ανησυχία...
Αντιλαμβάνομαι ότι μεγάλη ευθύνη έχουν τόσο οι ιδιοκτήτες της, όσο και η τοπική καθολική κοινότητα, που θα μπορούσαν να πρωτοστατήσουν σε νια κίνηση αναστήλωσης-αναπαλαίωσης-συντήρησης-αξιοποίησης του ιστορικού κτιρίου.
Άλλη τόση ευθύνη έχουμε όλοι εμείς οι υπόλοιποι που -απαθείς θεατές- περιμένουμε τη στιγμή που κι αυτό το στολίδι της πόλης μας θα ακολουθήσει τη μοίρα του Ηγεμονικού Μεγάρου, τη στιγμή δηλαδή που ο χρόνος και η εγκατάλειψη θα έχουν καταδικάσει την Εκκλησία σε κατεδάφιση, προς τέρψιν όσων θα επωφεληθούν απ' αυτό και κυρίως εκείνων που οραματίζονται μια Σάμο .... άλλη, τόπο δόξας και λατρείας του μπετόν και της μεταμοντέρνας τάχα αρχοντοχωριάτικης αισθητικής κομπλεξικών επαρχιωτών.
Αναρωτιέμαι λοιπόν και το θέτω προς σκέψη και συζήτηση, αν υπάρχει τρόπος και ... τόπος συνεννόησης κάποιου αρμόδιου φορέα (Δήμος? Νομαρχία? Υπ. Πολιτισμού?) με τους ιδιοκτήτες, για τη συντήρηση, ανάδειξη και αξιοποίηση του κτιρίου, με διατήρηση ασφαλώς αφ' ενός του λατρευτικού χώρου, αλλά και χρήση των υπολοίπων “βοηθητικών” που να μην προσβάλλει την ιστορία και φυσιογνωμία του κτιρίου.
Θεωρώ ότι ένας ξενώνας καθολικών ιερέων για παράδειγμα, θα μπορούσε να έχει μια θετική, έστω και μικρή συνεισφορά στο να γίνει γνωστή η Σάμος μας ως τουριστικός προορισμός.
Ένα κέντρο θεολογικών μελετών ίσως??
Η ΕΟΣΣ θα μπορούσε να έχει ανάμειξη στο όλο εγχείρημα, δημιουργώντας ένα μικρό μουσείο κρασιού και χώρο προώθησης των γνωστών (ειδικά στους Γάλλους Καθολικούς) κρασιών μας, διατηρώντας έτσι κατά κάποιο τρόπο και την αρχική χρήση μέρους του κτιρίου.
(σημερινή η παρένθεση: Βέβαια στον ενδιάμεσο χρόνο, η ΕΟΣΣ πραγματοποίησε την ίδρυση Μουσείου Κρασιού στο Μαλαγάρι)
Ελπίζω σε κάποια ανταπόκριση, αν όχι από κάποιο επίσημο φορέα, τουλάχιστον από κάποιους ευαίσθητους συμπολίτες μας, ώστε να δώσουμε κι εμείς – οι σιωπηλά αντίθετοι στην τροπή που παίρνουν τα πράγματα στο νησί- την άποψή μας για το αύριο του τόπου.
Ένα αύριο που ανήκει σε όλους μας και δε μπορεί να συμπεριλαμβάνει μόνο το γκρίζο της ασφάλτου και των καμένων δέντρων, το γκρίζο της απογοήτευσης και της παραίτησης.
Ένα αύριο που κάποιοι το θέλουμε λουλουδιασμένο και πολύχρωμο, πράσινο και ελπιδοφόρο...”

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΜΙΑ ΠΡΌΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΦΡΑΓΚΟΚΛΗΣΑ, ΒΓΕΛΕΤΕ ΦΩΤΟ ΚΑΙ ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΙΣ ΣΤΟ ΒΑΤΙΚΑΝΟ. Η ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΘΟΛΙΚΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ.
ΣΕ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΘΑ ΒΡΕΘΕΙ ΛΥΣΗ.

28 Σεπτέμβριος 2007 1:08 πμ

Ανώνυμος είπε...

Φίλε ΚΑΠ>ΚΟΥΜ>
Έχω ήδη στείλει e-mail στην Καθολική Επισκοπή εδώ και πάνω από ένα χρόνο.
Όσο απάντησαν σε σένα, άλλο τόσο είχα και εγώ απάντηση.......

28 Σεπτέμβριος 2007 2:29 πμ

Ανώνυμος είπε...

Οχι στην επισκοπή, στο Βατικανό, με την υπόμνηση αν δεν την θέλουν, να την πουλήσουν στο ελληνικό δημόσιο..

28 Σεπτέμβριος 2007 3:17 πμ

DINOS TZORTZOGLOU είπε...

Η Φραγκόκλησσα ανήκει σε ιδιώτες.(Ζεριζιάν και κληρονόμοι Τζουτζάκη αν δεν κάνω λάθος)
Έτσι περιπλέκονται λίγο τα πράγματα...

Δημοσιεύω εδώ και το e-mail που είχα στείλει στις 30/01/06, 11:46μμ

Κύριοι.
Στη Σάμο η Καθολική Εκκλησία, είναι στο έλεος του χρόνου και των .... ιδιοκτητών της...
Ευτυχώς, πρόσφατα ανακαινίστηκε ο λατρευτικός χώρος.
Ωστόσο, το όλο κτίσμα έχει όψη που θλίβει όχι μόνο τους καθολικούς, ντόπιους και επισκέπτες, αλλά και όσους ξέρουμε πόσα προσέφερε σε άλλες εποχές η εκκλησία αυτή, αλλά και η σχολή του Αγ.Ιωσήφ, στην τοπική κοινωνία.
Στις προσπάθειες που γίνονται από κάποιους εξ ημών να κινητοποιηθεί η τοπική κοινωνία, η απάντηση είναι .... στερεότυπη: Αφού ΔΕΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΟΙ ΚΑΘΟΛΙΚΟΙ, εμείς τί να κάνουμε;
Σας παρακαλώ θερμά να ενδιαφερθείτε για το θέμα, είτε με την επιρροή σας στους ιδιοκτήτες, είτε με όποια άλλη παρέμβαση θεωρείτε πρόσφορη....
Αν μπορούμε με ΟΠΟΙΟ ΤΡΟΠΟ να βοηθήσουμε, παρακαλώ ενημερώστε με.......
Με σεβασμό

Ανώνυμος είπε...

Μάλλιστα, τώρα εξηγούνται όλα.
Να σας ενημερώσω ότι οι καθολικές επισκοπές ήδη πουλάνε κτήρια ακόμα και ναούς στην Γερμανία και αλλού.
Οι κρατικές επιχορηγήσεις δεν τους φτάνουν και οι πιστοί ξυπνήσανε και δεν καταθέτουν τον οβολό τους απροϋπόθετα.

Αφού το κτήριο (άρα και το οικόπεδο)ανήκει σε ιδιώτες, φαντάζομαι ότι θα είναι απλησίαστο να αγοραστεί από το κράτος ή την ασθενική ελληνική καθολική αρχιεπισκοπή. Το πρώτο έχει σίουρα πρώτα να δει τι θα κάνει με το καπνοκοπτήριο, το "Μαυρογένειο" και το Ξενία και μετά την Καθολική Εκκλησία. Και η αρχιεπισκοπή έχει να κοιτάξει τος χιλιάδες Πολωνούς, Φιλιπινέζους, κτλ Καθολικούς των πόλεων και μετά τα μέρη με δεκάδες ίσως πιστούς.

Το Βατικανό, ή κάποιοι από το Βατικανό θα μπορούσαν να ενδιαφερθούν μόνο ως θέμα γοήτρου.

Τώρα σαν μια λύση δύσκολη, αλλά που μπορεί να προταθεί, είναι να επικοινωνήσει κανείς με το συμβούλιο των Ευρωπαϊκών Εκκλησιών, το οποίο είναι ΜΚΟ σε συνεργασία με την Ε.Ε., να του παρουσιάσει ένα σχέδιο ότι μπορεί η Σάμος (λόγω και της θέσης της) να γίνει ένα Κέντρο διαθρησκευτικού διαλόγου (όπως το Γραντσ της Αυστρίας).
Η Φραγκόκλησα
θα μπορούσε να είναι η έδρα του.

Αυτό, όμως χρειάζεται θεσμική εκπροσώπηση για να μας πάρουν σοβαρά.