Το XENIA καταρρέει...
Αν δε με απατά η μνήμη μου, ο Φίλ.Πετρούσκας, όταν ήταν στην αντιπολίτευση, είχε δηλώσει, πως αν πετούσαν όλοι οι Σαμιώτες από μια πέτρα θα το είχαμε ... γκρεμίσει!!!
Τώρα βέβαια είναι ... θεσμικός παράγοντας του τόπου και δεν επιτρέπονται τέτοιες δηλώσεις...
Το ζήτημα δεν είναι απλό.
Έχουν ακουστεί μέχρι τώρα όλες οι απόψεις.
Έτσι, έχει διατυπωθεί ότι το εγκαταλελειμμένο ξενοδοχείο αποτελεί όχι μόνο κομάτι της ιστορίας του τόπου, αλλά και κτίριο ενδιαφέρουσας αρχιτεκτονικής που πρέπει να διατηρηθεί ως έχει.
Άλλοι, αντιτείνουν πως τίποτα το αξιόλογο δεν έχει και προτείνουν την άμεση κατεδάφισή του και τη δημιουργία πάρκου ή πλατείας. Είναι και η επικρατούσα άποψη καθώς είναι μάλλον το πιο εύκολο....
Τρίτη φωνή μας προειδοποιεί ότι κατεδάφιση του XENIA θα σημάνει καταστροφή του Ηγεμονικού Κήπου (τον αναφέρω έτσι και όχι “Δημοτικό”, θέλοντας να επισημάνω την παλαιότητά του, την Ιστορία του, αλλά και το γεγονός ότι ΠΟΤΕ δεν ήταν εκτεθειμένος μιας και του xenia προυπήρχε το Ηγεμονικό Μέγαρο.)
Επίσης τονίζεται η δημιουργία “τρύπας” και διακοπή της κτιριακής γραμμής που χαρακτηρίζει την παραλία μας. (Εδώ πάντως οφείλω να επισημάνω ότι το “καθρέφτισμα της πόλης στα νερά του λιμανιού” που είχα ακούσει να επικαλείται αρχιτέκτονας δεν .... ισχύει έτσι κι αλλιώς πια....)
Προτείνουν δε αυτοί οι τελευταίοι, κατεδάφιση του ΧΕΝΙΑ και άμεση αντικατάστασή του από άλλο κτίριο. (Ακούστηκε και η ανακατασκευή του Ηγεμονικού Μεγάρου, που εμένα προσωπικά με ενθουσιάζει, αλλά το βρίσκω τελείως απίστευτο και “ουτοπικό”....)
Φυσικά όπως πάντα, ΕΝΑ δε γίνεται.... ΔΙΑΛΟΓΟΣ.... Ανοικτός και Δημοκρατικός.
Να ακουστούν οι απόψεις όλων των ειδικών, αλλά και των ευαίσθητων πολιτών.
Να μιλήσουν αρχιτέκτονες, γεωπόνοι, μηχανικοί, να μας πουν αν μπορεί να επισκευαστεί το κτίριο (όχι με σκοπιμότητες.....) αν κινδυνεύει ο Κήπος, τί προτείνουν.....
Να ακούσουμε κι εμείς, να μιλήσουμε, αν έχουμε κάτι να πούμε, να καταλήξουμε κάπου όλοι μαζί, "δεξιοί" και "αριστεροί", "πληβείοι" και "πατρίκιοι".......
Περιμένουμε αν και πότε θα μας δώσουν το ΧΕΝΙΑ.......
Και όταν (και αν) μας το .... δώσουν, δε θα ξέρουμε τί να το κάνουμε.....
Και θα τα κάνουμε πάλι σαν ..... “τα μούτρα μας”.
Η ιστορία των οχυρωματικών έργων της πλατείας θα επαναληφθεί.....
Η Φραγκόκλησσα και το ΧΕΝΙΑ μας θέλουν ΕΝΕΡΓΟΥΣ.
ΠΡΙΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ....
Y.Σ. Αν θυμάμαι καλά, στο ισόγειο του ξενοδοχείου υπήρχαν τοιχογραφίες του Φασιανού.
Έχει ενδιαφερθεί κανείς για την τύχη τους;;;
15 σχόλια:
Έχουμε 2 στοιχεία βασικά.
(Οι ειδικοί παρακαλώ να απαντήσουν αν ισχύουν ή όχι)
Α. Το ΞΕΝΙΑ είναι αρχιτεκτονικό μνημείο.
Β. Το ΞΕΝΙΑ στατικά είναι πλεόν "χάρτινος πύργος".
Πάμε λοιπόν παρακάτω: Αν το ΞΕΝΙΑ είναι μνημείο, πρέπει να το αναστηλώσουμε και να στέκει ίσως και χωρίς καμία χρήση. Θα μου πει κανείς εδώ αφήνουμε να ρημάξουν πολλά σύγχρονα μνημεία, όπως οι καπνοαποθήκες, το καπνοκοπτήριο, τα ταμπάκικα κτλ (σε λίγο θα λέμε το ίδιο για το "Μαυρογένειο" ένα ιστορικό κτήριο), γιατί να ενδιαφερθούμε ειδικά για το Ξενία, αν δεν έχουμε και κάποιοι χρηστικό όφελος.
Αν το ξενία δεν "στέκει" και η αναστύλωσή του θα είναι θέμα χρόνου να καταρεύσει κι αυτή, σεισμογενεής περιοχή είμαστε εξάλλου,τότε δεν πρέπει να μιλάμε για τσάμπα επένδυση.
Θα κάνω μια πρόταση που επιχειρεί να βγάλει τη σκέψη από το πλαίσιο :
Το ΞΕΝΙΑ είναι μνημείο μοντέρνας αρχιτεκτονικής. Άρα το σημαντικό είναι το σχέδιο του, όχι τα τσιμέντα του. Αν κάποιοι εκείνες τις δεκαετίες, προσβλέποντας στο χαμηλό κόστος δεν υποστήριξαν στατικά την έμπνευση του αρχιτέκτονα, υπάρχει και άλλη λύση:
Να ξαναχτιστεί το Κτήριο σε μια Παραλιακή Οδό, π.χ. στο Μαλαγάρι με βάση τα ίδια ακριβώς σχέδια, αλλά γερό. Εκεί να μεταφερθούν κάποια σημαντικά στοιχεία που βρίσκονται στο σημερινό κουφάρι, όπως οι τοιχογραφίες του Φασιανού (μπορεί να υπάρχουν κι άλλα έπιπλα π.χ.).
Να χρησιμοποιηθεί δε ως φοιτητική εστία ή γενικότερα νεανική (όπου κάποια δωμάτια θα ενοικιάζονται φτηνά, μόνο και μόνο για να αποσβαίνεται το κόστος συντήρησης).
Το δε ισόγειο ως πολιστικό στέκι (και γιατί όχι να περιλαμβάνει ένα μικρό κυλικείο-περίπτερο να άλλο ένα έσοδο)
Στη Θέση του, ούτε Πάρκινκ, ούτε ξερές πλατείες στύλ "άγαλμα Σοφούλη".
Μπορεί να μεγαλώσει ο Κήπος. Άμα κληθούν ειδικοί της κηποτεχνικής, με φυσικά φράγματα πιστεύω ότι θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που αναφέρει ο Ντίνος.
Είναι ευκαιρία πάνω στην ανακαίνιση και στην "ενιαιοποίηση" των καλιτεχνημάτων που θα περιλαμβλάνει να φύγουν και κάτι προτομές..
Το σχέδιο αυτό θέλει χρηματοδότηση. Ποιός μας είπε ότι πρέπει να συμβιβαζόμαστε με τα λίγα.
Ένα ερώτημα είναι τι θα κάνουν τα "Τουριστικά Ακίνητα";
Θα μας αφήσουν να απαράξουμε ένα έργο που θεωρείται ιδοκτησία τους;
Ευκαιρία είναι και για μας, να δείξουμε το "μπόϊ" μας, όπως οι κάτοικοι του Ελληνικού. Μόνο για εισαγόμενους Μακεδονομάχους είμαστε;
Προσωπικά θα προτιμούσα να συνεχίσει το XENIA να υπάρχει αν αυτό ειναι δυνατόν.Οπως γενικότερα ειμαι υπέρ της διατήρησης των στοιχείων που δίνουν προσωπικότητα και ομορφαίνουν την πόλη μας.Αλλά βέβαια δεν ειμαι αισιόδοξος γι αυτό αν κρίνω από το παρελθόν και την τακτική που ακολουθούσαν όσοι μπορούσαν να επηρεάσουν τις σχετικές αποφάσεις.Το πιό πρόσφατο κρούσμα φρικτής αποτυχίας ειναι η αναμόρφωση της πλατείας μας που τώρα κατέληξε να ειναι και ..πάρκινγκ.Αλλη αποτυχία ειναι η απόφαση να πλακοστρωθεί με τσιμεντόπλακες το πεζοδρόμιο που έτσι έδεσε "θαυμάσια" με την πόλη μας.Αλλά και το άγαλμα του Σοφούλη μόνον θλιβερές σκέψεις γεννά για όσους το επέλεξαν και για την κιτσ αισθητική τους. Υπήρχαν νομίζω αντιδράσεις όμως ακούστηκαν? Ούτε εμείς που ζούμε σ αυτήν την πόλη ούτε και οι επισκέπτές μας βλέπουν κανένα θετικό στην αρχιτεκτονική της πόλης μας.Πολύ θα ήθελα να μπορούσα να τιμωρούσα τους αυτουργούς αυτών των τερατουργημάτων απαθανατίζοντάς τους,μνημονεύοντας τους εσ αεί.Στηλιτεύοντας τις αποφάσεις τους και εμποδίζοντάς τον κόσμο να ξεχάσει.Γιατί ναι μεν ο κόσμος ειναι υπεύθυνος γιατί ψηφίζει με τον τρόπο που το κάνει,και η τιμωρία του ειναι να το θυμάται,αλλά και οι εκλεγμένοι που τολμούν να θέτουν -ανίκανοι όντες-υποψηφιότητα για καρέκλες να αντιλαμβάνονται χωρίς δικαιολογίες τα αποτελέσματα των περιορισμένων ικανοτήτων τους.
Πές τε μου που να χρεώσω αυτό το ηλίθιο αγαλμα του Σοφούλη που προσβάλει και τον Σοφούλη και την αισθητική μας? Η χούντα και οι ακόλουθοί της -αν θυμάστε- εβγαλαν τον Λιοντάρι από την πλατεία και έβαλαν στην θέση του ενα απερίγραπτης αισθητικής κατασκεύσμα.Ευτυχώς με την μεταπολίτευση το κατασκευασμα αυτό πήγε οπου του άξιζε, στα σκουπίδια.Πρέπει κάτι παρόμοιο να γίνεται και σήμερα όπου υπάρχει ανάγκη.Δυστυχώς στο Xenia ισως δεν σώζεται μετά τόσα χρόνια απραξίας αλλά τουλάχιστον θα μάθουμε από τις επαναλαμβανόμενες βαναυσότητες πάνω στο σώμα της πόλης μας? Η φραγκοκλησιά θα ζήσει με την αξιοπρέπεια που της αρμόζει όχι σαν κινεζικο μαγαζί η σαν εκλογικό κέντρο η σαν μπάρ ? Οι αρχιτέκτονες που επιτέλους έχουν ευθύνη και γι αυτά που κάνουν θα μιλήσουν η θα περιοριστούν στο να κάνουν λεφτά?
Τελικά δεν ειναι μόνον πρόβλημα του Xenia μου φαίνεται...Ειναι το τι κόσμος πια είμαστε..
Καληνύχτα και γειά σας
Anonyme
Όταν άρχισε η κουβέντα για να γκρεμιστούν τα ... "οχυρωματικά" της πλατείας, είχε σταλεί πρόταση στους επικεφαλής των συνδυασμών του Δ.Σ.Σ. που έλεγε:
"Η πλατεία να μείνει όπως έχει.
Να αναρτηθεί στο κέντρο της μαρμάρινη επιγραφή που να αναφέρει:
Η ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΥΤΗ ΣΧΕΔΙΑΣΤΗΚΕ ΚΑΙ ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΘΗΚΕ ΕΠΙ ΔΗΜΑΡΧΙΑΣ Π. ΓΡΥΛΛΟΥ. ΤΟ ΕΡΓΟ ΕΚΤΕΛΕΣΤΗΚΕ ΕΠΙ ΔΗΜΑΡΧΙΑΣ Φ. ΠΕΤΡΟΥΣΚΑ.ΑΦΙΕΡΩΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΟΧΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΤΩΝ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΣΑΜΙΩΝ".
Φυσικά το αίτημα δεν έγινε δεκτό...
Πολύ ωραία και σωστά τα γράφει ο ανώνυμος. Το Ξενία μάλλον δεν έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο αλλιώς δε νομίζω να γινόταν λόγος κυρίως για τη κατεδάφισή του αλλά για την ανακαίνιση του.
Σχετικά με την αρχιτεκτονική και πολιτιστική αξία του Ξενία
Το Ξενία όπως και τα περισσότερα άλλα Ξενία έχει όντως μια ιστορική αξία και είναι ένα από τα λίγα κτίρια εδώ στη Σάμο που εκφράζουν τη μεταπολεμική αρχιτεκτονική στην Ελλάδα και ειδικότερα την αισθητική του Μοντέρνου κινήματος, που αργότερα εξελίχτηκε στο Διεθνές κίνημα.
Το Μοντέρνο κίνημα στην αρχιτεκτονική δημιουργήθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα στη Δυτική Ευρώπη και έχει πολλές ρίζες στη κλασική Ελληνική και τη παραδοσιακή (κυρίως Κυκλαδίτικη) αρχιτεκτονική. Μεγάλοι δυτικοί αρχιτέκτονες, πρωτεργάτες του Μοντέρνου κινήματος ήταν, ο πασίγνωστος Λε Κορμπυζιέ, ο Μις Βαν ντε Ρο, ο Γουόλτερ Γκρόπιους (ιδρυτής της περίφημης σχολής Bauhaus) και άλλοι πολλοί, αναμφισβήτητα επηρεασμένοι από τον Ελληνικό πολιτισμό.
Εκφραστές και επιτυχημένοι Έλληνες αρχιτέκτονες που ανήκαν στιλιστικά στο Μοντέρνο κίνημα και συνέβαλλαν στη μετεξέλιξη του εδώ στην χώρα μας ήταν οι Άρης Κωνσταντινίδης (δημιουργός και των περισσότερων Ξενία), ο Τάκης Ζενέτος, ο διεθνούς φήμης Κωσταντίνος Δοξιάδη, ο πολύ γνωστός Νίκος Βαλσαμάκη και πολλοί άλλοι. Αυτή η πολύ σύντομη αναδρομή και συσχέτιση ελπίζω να εμποδίσει πολλούς να προστρέξουν στο συμπέρασμα ότι το Ξενία και η Μοντέρνα αρχιτεκτονική είναι τελείως άσχετα και ξένα πολιτισμικά στοιχεία στο τόπο μας. Αν ήταν έτσι θα έπρεπε ουσιαστικά να ξηλώσουμε το μεγαλύτερο μέρος της αρχιτεκτονικής μας κληρονομιάς. Διότι ακόμη και αυτή η Νεοκλασική ή αλλιώς Νεοελληνική αρχιτεκτονική στη Δυτική Ευρώπη γαλουχήθηκε και εισήχθη στη χώρα μας.
Σχετικά με την δομική κατάσταση του Ξενία
Είναι προφανές ότι το Ξενία βρίσκεται σε άθλια κατάσταση. Ο φέρων οργανισμός του κτιρίου (δηλαδή οι κολόνες, οι δοκοί και οι πλάκες που είναι κατασκευασμένα από μπετόν αρμέ) φέρουν σοβαρές ρηγματώσεις και διάβρωση του οπλισμού τους. Πρέπει επίσης να ληφθεί σοβαρά υπόψιν ότι η κατασκευή του κτιρίου έχει γίνει σύμφωνα με ξεπερασμένους τεχνικούς κανονισμούς – ειδικά όσο αφορά την αντισεισμική προστασία του κτιρίου. Θα πρέπει λοιπόν να εκπονηθεί μελέτη, από ειδικούς μηχανικούς, σε αυτό το τομέα, που θα ερευνήσουν διεξοδικά το κτίριο και θα αποφανθούν εάν μπορεί να σωθεί το κτίριο - πρώτον μέσα σε κάποια λογικά οικονομικά όρια και δεύτερον χωρίς να αλλοιωθεί υπερβολικά η φυσιογνωμία του κτιρίου. Αυτή η μελέτη δεν είναι τόσο απλή, χρειάζονται ειδικοί εμπειρογνώμονες και σίγουρα έχει κάποιο κόστος αρκετών χιλιάδων ευρώ.
Σχετικά με την χωροταξική και πολεοδομική αξία του Ξενία
Εφόσον δεν κρίνεται εφικτή η διατήρηση και ανακαίνιση του κτιρίου για πρακτικούς, τεχνικούς και οικονομικούς λόγους και αποφασιστεί η κατεδάφιση του θα ήταν λάθος να δημιουργηθεί άλλη μία «πλατεία». Θα ήταν καλύτερα να κτιστούν κτίρια ανάλογης κλίμακας και αρμόζουσα αισθητικής τα οποία θα βοηθούσαν να τονιστεί και να διαμορφωθεί καλύτερα ο πολύ σημαντικός οδικός άξονας/ πεζόδρομος που πλαισιώνεται από τον κήπο, την Πλατεία Αγίου Σπυρίδωνα , το Δημαρχείο και είναι ή κύρια οδός πρόσβασης στα Μουσεία και στο κτίριο της Νομαρχίας. Έτσι θα δημιουργεί ένας ισχυρός άξονας μια πύλη εισόδου από τη προκυμαία προς τα ενδότερα της πόλης μας. Μια ανοιχτή πλατεία θα έχει αντίθετα αποτελέσματα και θα συμβάλει αρνητικά τη πολεοδομική μορφή και στην εικόνα της πόλης. Η παραλιακή λωρίδα έχει μια κλίμακα που φτάνει στα όρια της υπερβολής για το μέγεθος της πόλης μας, (η Θεσσαλονίκη και ο Πειραιάς έχουν μικρότερη προκυμαία σε πλάτος) και έχει καταντήσει να μοιάζει με ατέλειωτο, ανεξέλεγκτο, αδιάφορο και κακάσχημο χώρο διέλευσης και στάθμευσης οχημάτων . Πρέπει να αποφευχθεί οπωσδήποτε η διεύρυνση της προκυμαίας και ειδικότερα η διάσπαση του ορίου της, του συνόλου των κτιρίων δηλαδή που προσδίδουν στη πόλη μας τη πρόσοψη της και τον αστικό χαρακτήρα της.
Ελπίζω αυτές οι σκέψεις να βοηθήσουν σε ένα ποιο σωστό και εποικοδομητικό διάλογο. :)
Αν όντως είναι σπουδαίας αξίας μνημείο γιατί δεν συζητιέται το ξαναχτίσιμο;
Οικονομικό το ζήτημα;
Γιατί να μη γίνει κήπος αν είναι να γκρεμιστεί; Κήπους δεν έχουμε.
Εννοείται η ποιο εύκολη λύση είναι η κατεδάφιση. Η ανακαίνιση προφανώς έιναι δύσκολη υπόθεση. Εδώ μάλλον θα μαντέψω πως δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες εργασίες και μελέτες από ειδικούς σχετικά με αυτή την εκδοχή, για να δοθεί επιτέλους μια υπεύθυνη γνώμη στο όλο θέμα.
Η λύση του κήπου δεν είναι σωστή για τους ίδιους λόγους που αναφέρω ποιο πάνω. Επίσης υπάρχει δίπλα κήπος και στη συγκεκριμένη περίπτωση τα τετραγωνικά είναι λίγα και εφόσον δεν έιναι εφικτή η ένωση με τον υπάρχοντα κήπο λόγω του δρόμου δεν υπάρχει νόημα να εχουμε ενα ξεχωριστό μίνι-κήπο δίπλα στο κήπο. Επιπλεόν ένας κήπος δίπλα στην παραλιακή θα ήταν αρκετά εκτεθειμένος στα καιρικά φαινόμενα.
Ας μη ξεχνλαμε άλλωστε πως ο αστικός χαρακτήρας του δήμου Βαθέος πρωτοδημιουργήθηκε στο λιμάνι, στη προκυμαία και η πρόσοψη της πόλης προς τη θάλασσα είναι ένα από τα κυριότερα και διαχρονικα χαρακτηριστικά της.
Το καπιταλιστικό κομμούνι υποθέτω καταθέτει τη -οπως μου φάνηκε-σαρκαστική πρότασή του θεωρώντας ότι το Βατικανό θα περιφρουρούσε κτίρια και όχι τις ψυχές των πιστών του αλλά αγαπητέ dino το ιδιο προφανώς ισχύει και για την καθολική επισκοπή.Ειναι φανερό πως ειναι ατελέσφορο να περιμένει κανείς λύση από απομακρυσμένα κέντρα.Εμείς καιγόμαστε,δική μας πόλη ειναι,δικές μας αναμνήσεις,δική μας ιστορία.Αλλά γιατί να το αγόραζε ενα Δημόσιο το κτίριο αυτό και όχι ας πούμε η Εκκλησία? Λογικότερο δεν ειναι?Θα του πέταγε και ένα εξορκισμό για να το "καθαρίσει" και θα βρισκόταν με ένα κτίριο παραλιακό να βγαίνουν οι μητροπολιτάδες να μιλάνε στον λαό.
Αλλά αυτά ειναι λίγο κουβέντες του αέρα.Γεγονός ειναι ότι είμαστε αναγκασμένοι να αντιστεκόμαστε στην υποχώρηση του καλού γούστου,της αισθητικής,στην υποβάθμιση που προχωρά επειδή ο κάθε Γρύλλος ο κάθε Πετρούσκας ο κάθε Καραμηνάς τέλος πάντων, έχουν μειωμένες άμυνες.Να με συμπαθάτε αλλά σε γενικές γραμμές πιστεύω ότι στα διάφορα προβλήματά μας το ψάρι από το κεφάλι βρωμάει.Αυτοί που για λόγους που εκείνοι ξέρουν,ζητούν την "αρχή" οφείλουν να ξέρουν αν μπορούν να την αξιοποιήσουν αλλιώς να κάτσουν σπίτι τους.Ετσι με υποθέσεις σαν του Xenia των καπναποθηκών του Μαυρογένειου των αγαλμάτων που διαλέγουν κ.λ.π. αποδεικνύουν τα κότσια τους. Οχι σαν κάποια αστεία γκάλλοπ που διάβαζα σε κάποια τοπική εφημερίδα (αλλο μαράζι η ποιότητα αυτών των τοπικών εφημερίδων...)για το αν η πόλη ειναι τώρα καθαρότερη η ...πρίν? Μέχρι εκεί μπορούμε να πάμε, μέχρι εκεί να ζητήσουμε, τα άλλα ειναι για ...μεγάλα παιδιά!!!Ισως ξέφυγα λίγο αλλά νομίζω κάπως συνυφασμένα ειναι όλα αυτά.
ΠΡΟΣΟΧΗ:
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΣΑΝ ΤΗ ΦΡΑΓΚΟΚΛΗΣΣΑ, ΜΕΤΑΦΕΡΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ "ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ" ΓΙΑ ΝΑ ΒΟΗΘΗΘΕΙ Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ
sorry KAΠ>KOYM!!!!!
Υποτίθεται ότι θα ενωθεί με τον κήπο, ο πεζόδρομος θα στρίψει και θα βγει δίπλα από τη Τράπεζα Πειραιώς. Η μεγάλη οδός Πασχάλη θα τερματίσει στην Παραλία. Τέλος πάντων είναι μικρό το οικόπεδο κι αυτό είναι ένα επιχείρημα. Ωστόσο ένα Πάρκο το χρειζόμαστε.
Γ Ι Α TO Ξ Ε Ν Ι Α
ΠΡΙΝ ΜΕΡΕΣ ΕΙΔΑ ΣΕ SITE ΜΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΗΣ ΣΑΜΟΥ ,ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ «ΞΕΝΙΑ» ΜΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ : ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΕΣ ΦΩΤΙΕΣ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΔΕΧΘΗΚΕ ΠΛΗΓΜΑ – ΠΟΛΛΟΙ ΕΓΚΑΤΕΛΕΙΨΑΝ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ
Η ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΟΥ ΕΥΠΑΛΙΝΟΥ
ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑΣ ΤΩΝ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΕΩΝ ΑΒΛΕΠΗ
ΤΕΤΟΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΕ ΤΟ ΗΓΕΜΟΝΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ, ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΑΞΙΟΛΟΓΑ ΚΤΗΡΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ
ΜΕ ΑΝΑΠΑΛΑΙΩΣΗ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΗ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΜΙΑ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΗ ΑΞΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΑΜΙΑΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ.
ΔΕΝ ΠΑΡΑΒΛΕΠΩ ΟΤΙ ΤΟ ΚΤΗΡΙΟ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΜΙΑ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΑΝΑΣΤΥΛΩΘΕΙ
ΓΙΑ ΧΡΗΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟΥ ΝΑ ΑΝΑΔΕΙΧΘΕΙ ---ο
ΠΑΡΟΛΑ ΑΥΤΑ ΟΜΩΣ ΤΟ ΚΤΗΡΙΟ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΜΗ ΑΝΑΣΤΡΕΨΙΜΕΣ ΦΘΟΡΕΣ ΣΤΟΝ ΟΠΛΙΣΜΟ ΤΟΥ
ΚΑΙ Η ΘΛΙΒΕΡΗ ΟΨΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΠΑΡΑΛΙΑ Σ’ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΣΑ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΗΣ ΠΑΡΑΚΜΗΣ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ.
Η ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΟΝΤΩΣ ΤΟ ΚΤΗΡΙΟ ΕΧΕΙ ΘΕΜΑ ΣΤΗ ΣΤΑΤΙΚΗ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΤΕΙ ΔΙΑΤΗΡΩΝΤΑΣ ΤΙΣ ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΟΥ ΦΑΣΙΑΝΟΥ (ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΡΟΠΟΣ ΝΑ ΑΦΑΙΡΕΣΕΙΣ & ΝΑ ΕΝΘΕΣΕΙΣ ΜΙΑ ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΑ)ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΕΓΕΡΘΕΙ ΚΑΠΟΙΟ ΚΤΗΡΙΟ ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΤΟΝ ΓΕΙΤΟΝΙΚΩΝ ΚΤΗΡΙΩΝ ΩΣΤΕ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΕΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΕΙ ΤΟΝ ΚΗΠΟ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΡΕΥΜΑ ΤΗΣ ΘΑΛΛΑΣΑΣ.
ΚΤΗΡΙΟ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ (ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ) ΠΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΖΟΔΡΟΜΗΣΗ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ ΔΙΠΛΑ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΗΠΟ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΠΡΟΣΘΕΤΗ ΧΡΗΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΑ ΣΤΟ ΚΟΜΒΙΚΟ ΣΗΜΕΙΟ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ - ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ - ΑΓ. ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ - ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΔΡΟΜΟΣ – ΠΑΡΑΛΙΑ , ΣΗΜΕΙΟ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗ
ΕΝΑ ΚΤΗΡΙΟ( π.χ. ΑΓΟΡΑ ) Σ ’ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΕΧΕΙ ΠΡΟΝΟΜΙΑΚΗ ΘΕΣΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΧΩΡΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΟΙΝΙΚΕΣ ΣΤΗ ΠΑΡΑΛΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΠΕΖΟΔΡΟΜΟ ΠΙΣΩ ΣΤΟ ΚΗΠΟ
ΑΝ Ο ΧΩΡΟΣ ΜΕΙΝΕΙ ΚΕΝΟΣ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΗΝ ΟΨΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΟΝ ΚΗΠΟ .
ΤΕΛΟΣ ΠΙΟ ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΙΒΟΣ ΤΟ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΓΙΑ ΤΟ «ΞΕΝΙΑ»?
ΕΧΕΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΙ ΤΟΠΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ?
ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΑΛΟΓΟΣ « "ΤΑΡΑΣ"
Καλως ήλθες στην παρέα μας "Taras"!
Για την ... ιστορία τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας για το ΧΕΝΙΑ ήταν:
Να γίνει πάρκο 20 ψήφοι
Να μείνει ως έχει 3 ψήφοι
Να κτιστεί κάτι άλλο 9 ψήφοι
Να γίνει πάρκινγκ 0 ψήφοι
Θα πω στα σχόλια 4
Το εν λογω Ξενια, οπως και τοσα αλλα, Δεν ειναι αρχιτεκτονικο μνημειο. Μνημειο ευκολιας ισως.
Τοτε που φτιαχτηκε, απο αυτους που φτιαχτηκε, στην Ελλαδα, αρκουσε να βαλεις μερικα ακριβα υλικα, για να πουλησεις "επιπεδο". Τωρα τι γινοταν με ηλιασμο, θερμομονωση, αερισμο, πυροπροστασια, λειτουργικοτητα και διαταξη χωρων, προβλεψη χωρων για πολλαπλες χρησεις, εγκαταστασεις κλπ να μην χανουμε τον χρονο μας καλυτερα. Ολοι μαλλον υποψιαζομαστε τι εγινε.
Ασε δε στατικα, το τι εχει αλλαξει απο τοτε στο πως φτιαχνονται τα κτιρια.
Την εποχη εκεινη ομως ο κοσμος εντυπωσιαζοταν απο το καινουργιο και το διαφορετικο απο την παραδοση του. Το ποιοτικο ομως στα κτιρια φαινεται στην παροδο του χρονου. Φανηκε και εδω.
Για το τι φαινεται απεξω, καθενας μπορει να καταλαβει, συγκρινοντας με το τι λεγεται μοντερνο ευρυτερα στο εξωτερικο, οτι εδω ειναι μια πολυ απλοικη εκδοχη του (αν ειναι). Ετσι ωστε να μην χρειαζεται και πολυ δουλεια για να σχεδιαστει. Και φυσικα ελαχιστος σεβασμος στο περιβαλλον, που τοτε δεν ηταν και θεμα.
Αν θα ηθελε καποιος να το ξαναχρησιμοποιησει θα πρεπει να σκεφτει οτι μεχρι και ο σκελετος θα πρεπει να ενισχυθει πολυ, να μην συζητησουμε για τα λοιπα εσωτερικα.
Ετσι λοιπον θα εβλεπα το μελλον του αναποδραστα στην ανακυκλωση.
Αγαπητέ anonymous
Υποθέτω ότι έχεις δίκιο...
Φυσικά συνεχίζει να υπάρχει ένας προβληματισμός για το αν πρέπει να "αντικατασταθεί" από κάποιο άλλο κτίριο ή όχι...
Και από αυτή τη συζήτηση, προκύπτει το μεγάλο ενδιαφέρον του κόσμου για το ΧΕΝΙΑ και το μέλλον του.
Δε νομίζω βέβαια ότι είναι δυνατό να το εξαντλήσουμε εδώ, άλλωστε δεν παύουμε να είμαστε λίγοι...
Ξεκινήσαμε όμως ένα (πιστεύω) χρήσιμο διάλογο τον οποίο και συνεχίζουμε....
Πολιτικος μηχανικος δεν ειμαι αλλα...
1. Με μια ματια μπορεις να καταλαβεις οτι το Ξενια δεν μπορει να αναστηλωθει πλεον. Εχει διαβρωθει. Αλλα και να γινεται το κοστος θα ειναι πολυ μεγαλο.
2. Το να κατεδαφιστει πλεον ειναι η αναποφευκτη λυση. Το θεμα ειναι τι γινεται μετα.
Γνωμη μου ειναι να μην χτιστει τιποτα (και ιδιαιτερα κανενα αρχιτεκτονικο εκτρωμα που κατα καιρους εμφανιζονται στην παραλιακη ζωνη), αλλα να αναδειχτει-αναβαθμηστει ο κηπος.
Οσοι υποστηριζουν οτι πρεπει να παραμεινει στην θεση του λογω αρχιτεκτονικου σχεδιου κτλ, εχω να πω οτι πισω απο το Ξενια υπαρχει κατι πολυ καλυτερο. Το δημαρχειο. Που μπορει να αξιοποιηθει. Φαναταζεται κανεις πως θα ειναι να διασχιζεις την παραλιακη και να βλεπεις τον κηπο και στο βαθος το Δημαρχειο (ιδιαιτερα το βραδυ με σωστο φωτισμο).
Φερτε στο μυαλο την εικονα και θα καταλαβετε. Βαρεθηκα να βλεπω στο βαθυ κτιρια και αυτοκινητα.
Αυτα...
Δημοσίευση σχολίου