Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2007

Μαυρογένης και .... Μαυρο-χάλι

Στις 18 Μαρτίου του 1902 έρχεται από την Κωνσταντινούπολη στη Σάμο και αναλαμβάνει καθήκοντα ο νέος ηγεμόνας Αλέξ. Μαυρογένης. Στις 06 Ιουνίου του ίδιου έτους, αποφασίζεται η ίδρυση Επαγγελματικής Σχολής “δια της μεταρρυθμίσεως μοναστηριακού κτιρίου” στο Μαλαγάρι.
Ο ηγεμόνας διαθέτει εξ ιδίων το ποσό των 500 εικοσάφραγκων για την κατασκευή του κτιρίου και η Συνέλευση αποφασίζει να δοθεί το όνομα “Μαυρογένειος” στην νεοιδρυόμενη Σχολή.
Στη “Μαυρογένειο” φοιτούν αγόρια και κορίτσια άνω των 13 ετών, τα μεν αγόρια στα τμήματα ξυλουργίας, υποδηματοποιίας και σιδηρουργίας, τα δε κορίτσια στα τμήματα ραπτικής ασπρορούχων και κεντήματος, ταπητουργίας, υφαντουργίας και (αργότερα) πυρογραφίας, αγγειοπλαστικής και ανθοποιίας.
Από τους μαθητές και μαθήτριες, δεν επιτρέπεται να φοιτούν πάνω από 20 ανά τμήμα, που να γνωρίζουν γραφή, ανάγνωση και τις τέσσερες πράξεις της αριθμητικής(!!!).
Οφείλουν δε όλοι “κατά δεκαπενθήμερον να λούονται εν τοις λουτροίς της Σχολής” (!!!!), “συσσιτούσι δε χωριστά έκαστον φύλον την μεσημβρίαν εν τη Σχολή, παρεχομένου αυτοίς λιτού προγεύματος....”
Η σχολή δέχεται παραγγελίες κατασκευής αντικειμένων προς πώληση, ενώ οκταήμερος έκθεση των κατασκευών λαμβάνει χώρα κατά την επέτειο του ονόματος του ιδρυτή ηγεμόνα.
Την ανώτερη διεύθυνση της σχολής έχει εφορία από τρεις πολίτες Σαμίους και τέσσερες Κυρίες ή Δεσποινίδες.
Συνιστάται ειδικό ταμείο, ιδρύεται Ταμιευτήριο για τους μαθητές και επιτρέπεται η έκδοση λαχείου.
Την 1η Σεπτεμβρίου του 1906 παραχωρείται “προσωρινώς” το κτίριο της Μαυρογενείου για τη στέγαση του Ιεροδιδασκαλείου του Συλλόγου Μικρασιατών “Ανατολή” μέχρι να διασκευασθεί χώρος στη Μονή της Αγίας Ζώνης.(Τα σχέδια άλλαξαν αργότερα, καθώς κρίθηκε ακατάλληλος ο χώρος της Μονής και αποφασίστηκε η ανέγερση νέου κτιρίου στη θέση “Ρεπανά”. Η ανέγερση του νέου κτιρίου άρχισε, αλλά το Ιεροδιδασκαλείο δεν πρόλαβε να στεγαστεί. Αυτή όμως, είναι μια άλλη πικρή ιστορία που θα γράψω σε άλλο post.....)
Μετά την Ένωση με την Ελλάδα, το 1914, το Ιεροδιδασκαλείο καταργείται....
Από κει και ύστερα τα πράγματα εξελίσσονται .... “νεοελληνικά”.... Αυτό το κτίριο που μέχρι πρόσφατα χρησιμοποιήθηκε σαν Τεχνικό και Επαγγελματικό Λύκειο με την προσθήκη (βεβαίως-βεβαίως) των άθλιων λυόμενων, σήμερα “αξιοποιείται” και σαν χώρος στάθμευσης δημοτικών (?) μηχανημάτων και οχημάτων....
ΜΗΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΑΡΧΙΣΟΥΜΕ ΝΑ ΔΕΙΧΝΟΥΜΕ ΟΤΙ ΣΕΒΟΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΜΟΧΘΟΥΣ ΤΩΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΓΕΝΕΩΝ;
ΜΗΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΚΡΕΜΙΣΤΟΥΝ ΤΩΡΑ ΟΙ ΠΑΡΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΘΟΥΝ ΤΑ ΑΠΟΡΙΜΜΑΤΟΦΟΡΑ ΚΑΙ ΟΙ ΓΕΡΑΝΟΙ; ΛΕΩ, ΜΗΠΩΣ;;;;;
ΜΗΠΩΣ ΠΑΛΙ, ΤΕΤΟΙΕΣ ΠΑΡΑΓΚΕΣ ΤΑΙΡΙΑΖΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΜΑΣ, ΤΕΤΟΙΟΙ ..... ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΔΕΣ ΠΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ;;;;;;;;;;;;;

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

γισ το Μαυρογένειο έχω ένα όνειρο να στεγάσει ένα τμήμα βιολογίας του Πανεπιτημίου Αιγαίου, σε συνεργασία με το παλαιοντολγικό των Μητιληνιών..

Ανώνυμος είπε...

ΑΓΑΠΗΤΕ DINO

ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΡΟΣΘΗΚΕΣ ΤΟΥ
ΝΑ ΜΠΕΙ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΠΑΛΑΙΩΘΕΙ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΕΙ ΓΙΑ ΧΡΗΣΗ ΣΧΟΛΗΣ (ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΟΥ Η ΑΛΛΗ ΧΡΗΣΗ ΤΕΤΟΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ) ΓΙΑΤΙ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΚΤΙΡΙΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΡΟΑΥΛΙΟ ΧΩΡΟ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΜΕΛΕΤΗΜΕΝΟ ΦΥΣΙΚΟ ΦΩΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΧΩΡΟΥΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΤΕΓΑΣΟΥΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ – ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΚΤΛ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΤΕΓΑΣΤΕΙ

ΕΧΕΙ ΑΚΟΥΣΤΕΙ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟΝ ΣΕ ΜΙΑ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΚΑΠΟΥ ΚΑΠΟΤΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΣΧΟΛΗ ΟΙΝΟΛΟΓΙΑΣ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟ ΔΙΠΛΑ ΚΑΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ

ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ
ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ (ΠΟΥ ΔΕ)ΏΣΤΕ ΝΑ ΚΙΝΗΘΟΥΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ
Η ΠΟΛΗ ΚΑΙ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΣΑΜΟΥ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ ΑΠΟ ΑΡΚΕΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΤΕΤΟΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΕΙ ΜΙΑ ΠΟΡΕΙΑ ΜΕ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ – ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ – ΜΕ ΟΜΟΡΦΙΑ

ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ ΟΜΩΣ
ΟΧΙ ΣΕ ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΜΙΑ ΑΞΙΑ ΤΟΤΕ
ΑΝ ΔΕΝ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΕ ΤΙΠΟΤΑ .

ΛΥΠΑΜΑΙ ΠΟΥ ΤΕΛΕΙΩΣΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ

ΦΙΛΙΑ
ΤΑΡΑΣ

DINOS TZORTZOGLOU είπε...

Προσωπικά ΚΑΠ>ΚΟΥΜ> θα προτιμούσα την πρόταση του ΤΑΡΑΣ.
Είναι πιο κοντά στην αρχική χρήση του κτιρίου και συνδέεται ΑΜΕΣΑ με την ΕΟΣΣ, δίνοντας και ένα "λάκτισμα" στο πολύπαθο κρασί μας και την τοπική παραγωγή.
Να τολμήσω να προτείνω το τμήμα Βιολογίας να το διεκδικήσουμε για τους Μυτιληνιούς?????
(Μάλλον υπερβολικός θα είμαι, ε;)
Κυνηγώντας πολλά, δεν παίρνουμε ΤΙΠΟΤΑ;
Υ.σ. Ή το αντίθετο; ΤΑ ΖΗΤΑΜΕ όλα μπας και ΚΑΤΙ πάρουμε;;;

angelina είπε...

Εγώ, μια που λέμε για όνειρα, ονειρεύομαι να το βάψουμε, να φύγουν τα αυτοκίνητα του δήμου/νομαρχίας και μετά να γίνει πράγματι κάτι που να έχει σχέση με το πανεπιστήμιο. Τώρα, θα είναι σχολή/παράρτημα, θα είναι νέο τμήμα που παλεύει ο Θαλασσινός από ότι διάβασα να φέρει, θα είναι σχολή οινολογίας (κάτι για το οποίο πιστεύω θα έπρεπε να δοθούν πολλά χρήματα γιατί αξίζει) αρκεί να γίνει κάτι. Δεν είναι ωραίο να αφήνουμε καλοφτιαγμένα κτίρια ή κτίρια με κάποια ιστορία ανεκμετάλλευτα. Και πιο άσχημη είναι η πόλη και δεν έχουμε τα μούτρα να ζητάμε να έρθουν τμήματα του πανεπιστημίου εδώ.

Ανώνυμος είπε...

Πολύ καλή ιδέα για σχολή οινολογίας. Όσο για το Παλαιοντολογικό Μουσείο διάβασα σε πρόσφατο άρθρο της εφημερίδας "Νεα Σάμος" την άποψη πως πρέπει να κλείσει το μουσείο και να μεταφερθούν όλα τα εκθέματα στο πρώην κοινοτικό κατάστημα των Μυτιληνιών διότι "πολλοί είναι οι κάτοικοι και κυρίως οι έμποροι οι οποίοι λέγουν ότι με το "κονσερβοποιημένο" τουρισμό οι τουριστικοί πράκτορες οδηγούν κατ' ευθείαν με τα λεογφορεία τους τουρίστες στο Παλαιοντολογικό χωρίς να διέρχονται από τον εμπορικό ή να προσφέρουν και ένα ευρώ έσοδο.." !!!

ΕΛΕΟΣ!! Aντί να δραστηριοποιηθούν οι κάτοικοι, να δημιουργήσουν κάτι αξιόλογο στο χωριό τους και να προσελκύσουν επισκέπτες ζητούν να κλείσει το Μουσείο για να μην υπάρχει κανένας ανταγωνισμός με ..τα καφενεία?! Με αυτά τα μυαλά λοιπόν, ορισμένοι είναι άξιοι της μοίρας τους, είναι όμως εξοργιστικό να παρασέρνουν και τους υπόλοιπους σε τέτοιες εξευτελιστικές καταστάσεις.

Ανώνυμος είπε...

Και "κλείνουν" την "ανακοίνωση" οι "κάτοικοι" λέγοντας πως τα ευρήματα ανήκουν στους Μυτιληνιούς και όχι στο ίδρυμα Ζημάλη!!!!!!!!!!
ΔΕ ΦΤΑΙΝΕ ΑΥΤΟΙ ΟΜΩΣ!!!!
ΦΤΑΙΕΙ Ο ΣΥΧΩΡΕΜΕΝΟΣ Ο ΖΗΜΑΛΗΣ ΠΟΥ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΤΟΥ!!!!!!!!
ΔΕΝ ΤΑ ΑΦΗΝΕ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΗΤΑΝΕ,ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ, ΠΟΥ ΚΟΝΤΕΥΕ ΝΑ ΓΚΡΕΜΙΣΕΙ.
ΑΛΛΑ ΤΕΤΟΙΑ ΖΩΝΤΑΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ!!!!!!!!!
ΚΑΙ ΕΙΜΑΙ ΚΙ ΑΠΟ ΤΟ ΙΔΙΟ ΧΩΡΙΟ!!!
ΟΥΣΤΤΤΤΤΤΤΤ ΡΕ!!!!!!!!!!!
Η ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΦΥΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΝΗΣΙ Η ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΛΛΟΙ!!!!!!!!!!!!!
Α ΣΤΟ ΔΙΑΟΛΟ!!!!!!!!!!!!
ΕΧΩ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΕΙ.
ΜΕΤΑ ΣΟΥ ΦΤΑΙΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ!!!!!!!!